vodácký areál Praha

Nominace na Olympiádu dětí a mládeže 2024 za kraj Hlavní město Praha je uzavřena

V průběhu dubna proběhly nominační závody mladých kanoistů a kajakářů na Olympiádu dětí a mládeže 2024. Nominace přinesla vzrušující souboje ve slalomu a sprintu. Po náročných závodech se podařilo vybrat silný tým, který bude reprezentovat Hlavní město Prahu na této prestižní události. Přečtěte si, jak o svá místa bojovali mladí talenti z USK Praha.

Kvalifikace 2024, Praha, Troja, Česká republika (Foto Martin Hladik)

V průběhu dubna jsme mohli sledovat závody, které byly velmi důležité hlavně pro naše mladé nadějné kanoisty a kajakáře. Událost, která představovala nejen možnost ukázat svoji letošní formu, ale hlavně bojovat o příležitost reprezentovat Hlavní město Prahu, na Olympiádě dětí a mládeže 2024.

Olympiáda dětí a mládeže (ODM) je velká sportovní událost, republiková soutěž krajských výprav pro kategorie mladších a starších žáků a žákyň a je projektem Českého olympijského výboru. Tato tradice začala první letní olympiádou v Pardubickém kraji v roce 2003. Od té doby se ODM konaly v různých krajích České republiky, přičemž každý ročník přináší mladým sportovcům jedinečnou atmosféru podobnou skutečným olympijským hrám, včetně slavnostního zahájení se zapálením olympijského ohně, soužití v olympijské vesnici a parádní atmosférou na všech závodištích. V minulosti se ODM staly odrazovým můstkem pro mnoho úspěšných sportovců, jako jsou například Josef Dostál nebo Ester Ledecká, kteří zde získali cenné zkušenosti. Hlavním posláním projektu je přinést životní zážitek mladým sportovcům a motivovat je ke sportu. Olympiády se odehrávají ve dvouletých cyklech a střídají se mezi letními a zimními hrami. Letošní ročník se bude konat od 23. do 27. června v Jihočeském kraji a slavnostní zahájení proběhne v Českých Budějovicích na řece Vltavě.

Na ODM se soutěží v kanoistice mohou za každý kraj zúčastnit dva závodníci v každé kategorii (mladší žákyně, mladší žáci, starší žákyně a starší žáci) a právě o těchto osm míst se bojovalo i v pražské nominaci. Zúčastnit se mohly děti, které mají trvalé bydliště v Praze a členy Českého svazu kanoistů. Nominace byla rozdělena do dvou částí, z nichž každá přinesla své výzvy.

První částí byl slalom na divoké vodě a proběhl v rámci prvního a druhého závodu slalomové sezony. Závody se konaly 6. a 7. dubna právě na trati pro ODM v Českých Budějovicích a přilákaly mladé závodníky z celé České republiky. Ačkoliv to byl první dubnový víkend, závodníci i diváci se mohli těšit z letního počasí, což všichni ocenili. Oba dny soutěžily všechny věkové kategorie na kajaku a starší i mladší žáci a starší žákyně ještě také na singlkanoi.

Druhou částí nominace byl závod ve sprintu, který se konal v Praze Braníku poslední dubnový den. Všichni zúčastnění zde soutéžili na kajaku i singlkanoi a do závodu dali maximum a bylo skvělé sledovat jejich odhodlání a talent.

Přestože v Praze máme spoustu výborných závodníků, získat místo v nominaci a stát se součástí výpravy za kraj Hlavní město Praha na Olympiádě dětí a mládeže 2024 mohli vždy jen dva v kategorii. Všichni nominovaní jsou nakonec z oddílu USK Praha, což svědčí o síle a kvalitě našeho klubu. Členem USK Praha je i Devi Kratochvíl, který si vybojoval účast na ODM za Středočeský kraj.

Kompletní složení reprezentace za kraj Hlavní město Praha:

žáci starší – Kolář Lukáš, Štefan Vojtěch
žáci mladší – Král Vít, Poduška Mikuláš
žákyně starší – Podušková Julie, Jumrová Johana
žákyně mladší – Havlišová Kristína, Mazúrková Lola

Gratulujeme všem nominovaným a přejeme jim mnoho úspěchů na Olympiádě dětí a mládeže!

 

    odm6
odm7    ODM1