vodácký areál Praha

Slalomářká reprezentace 2022: Fišerová na kajaku i kanoi, Přindiš obhájil místo, Hradilek zůstal mimo tým

V neděli 15. 5. na 4. Českém poháru Skupiny ČEZ se rozhodlo o novém složení  reprezentačního týmu vodního slalomu. Fišerová bude první slalomářkou, která bude hájit české barvy jak na kanoi, tak na kajaku. Mezi kajakáři si místo vedle Prskavce vybojovali Přindiš a Tunka, který tento víkend téměř nestartoval. Hradilek je po 13 letech mimo tým. A jediné místo mezi kanoisty patří favoritovi Vojtěchu Hegerovi. 

troja_kanal.jpg

Napínavý boj proběhl mezi českými kajakáři, kdy před dnešním závodem o 2 volné místa v reprezentaci bojovalo 7 kajakářů. Získali je Ondřej Tunka a Vít Přindiš.

Díky dnešnímu vítězství se po 3 letech do reprezentace vrací Ondřej Tunka, mistr světa 2017, který však téměř nestartoval, protože od pátku řešil zablokovaná záda. 

„Na startu jsem byl překvapivě klidný a v cíli to bylo dlouhé čekání,“ popisuje dnešní vítěz Tunka. Ještě v pátek však netušil, jestli vůbec o víkendu sedne do kajaku. „Nevím, co se stalo, při tréninku jsem zabral a cítil jsem hroznou bolest v zádech, musel jsem hned skončit a pak jsem se pořádně nemohl hýbat. Naštěstí hned přijela Markéta Musilová, naše fyzioterapeutka, ta mě objednala do centra sportovní medicíny. Tam mně to opíchli, dali mi kapačku a potom se mnou Markéta furt cvičila a hrozně mi pomohla, rozhýbala mě a dostala mě do stavu, že jsem o tom při závodě vůbec nevěděl,“popisuje mistr světa 2017 Tunka. 

Svou pozici v týmu obhájil také trojnásobný mistr Evropy Vít Přindiš. „Ta nominace byla strašně náročná, protože se mi nedařilo od prvního závodu. Cítil jsem se skvěle, ale nejelo mi to, nešlapalo mi to tak, jak bych chtěl, takže psychicky to bylo strašně napínavé a nervózní. Kdokoli ze 7 kluků, kdo by vyhrál, tak by jel. Takže bylo hrozně důležité udržet nervy na uzdě. Já jsem věděl, že na tom jsem dobře, že stačí zajet dobrou jízdu a jsem tam a povede se to,“ popisuje šťastně Přindiš. Teď už se může soustředit na 3násobnou obhajobu evropských titulů.

Mimo reprezentaci letos skončil Vavřinec Hradilek„Tak příjemný to samozřejmě není, protože tohle jsou velké závody, rozhodnou o osudu celé sezóny. Myslím, že technicky na tom jsem pořád velmi dobře, ale dneska a i včera mi došlo fyzicky a prostě ty pocity nebyly vůbec hezké. Takže to je spíš asi horší pocit než to, že jsem si ten manšaft nevyjel,“ komentuje svůj výkon Hradilek. „Loučit se neúčastí v repre by bylo škoda, takže nemyslím na to, že bych končil,“ dodává Hradilek vzhledem k následující sezóně. 

IMG_0515.JPG

Mezi ženami kralovala Tereza Fišerová. Ta si po nervózním startu na kanoi vybojovala reprezentační místo jak na „své“ kanoi, tak na kajaku. Stala se první slalomářkou, která bude hájit české barvy v obou kategoriích. 

„Je to jako sen. Je to neuvěřitelné. Já to tak chtěla, přála jsem si to, abych tu sezónu strávila i na tom kajaku, já si toho hrozně cením a budu makat, abych předváděla hezké výkony,“ vypráví Fišerová, která úspěšně v obou kategoriích reprezentovala už ve světových závodech do 23 let, kde je dokonce mistryní Evropy na kajaku. 

Před startem si uvědomovala, že může skončit i mimo reprezentaci. „Bylo mi hrozně, klepaly se mi ruce a je to úplně jiná nervozita než na mistrovství světa nebo na světovém poháru, já jsem nevěděla, jestli budu moct ve světě závodit. Naštěstí se to povedlo, ale takové nervy už zase dlouho nechci zažít,“ popisuje česká slalomářka Fišerová.

Na kanoi zůstává složení reprezentace stejné jako v loňském roce – Tereza Fišerová, Gabriela Satková, Martina Satková, v kajaku ji doplní Antonie Galušková a Barbora Valíková

Jediné místo mezi kanoisty vybojoval Vojtěch Heger, reprezentace kanoistů tak zůstává stejná jako v minulých letech – Rohan, Chaloupka, Heger.

„Na startu to bylo trošku nervózní, ale snažil jsem se tu jízdu užít, protože jsem se snažil nervy dostat pod uzdu, aby to neovlivnilo tu jízdu, a to se podařilo,“ popisuje v cíli Heger, který měl ještě v úterý nasazená antibiotika. „Pocity v cíli jsou neuvěřitelné. Když jsem dojel do cíle, tak jsem byl šťastný a rád, že jsem si věřil, že ten čas bude stačit na dobré umístění,“ dodává kanoista.

Nová reprezentace vodních slalomářů už ve středu 18. 5. odjíždí na mistrovství Evropy do slovenského Liptovského Mikuláše, které startuje za 2 týdny (26.–29. 5.). 

Za finanční podporu děkujeme Hlavnímu městu Praha a městské části Praha 7. Děkujeme také všem dalším partnerům vodního slalomu. 

2149287_643712_Praha_logo.png

Odkazy: