vodácký areál Praha

Kajakářka Kudějová má Tokio, o reprezentaci 2020 mezi slalomáři je rozhodnuto

Kajakářka Kateřina Kudějová si výbornou jízdou na 4. Českém poháru Skupiny ČEZ vyjela místona olympiádě v Tokiu. Největší konkurentku české nominace Veroniku Vojtovou porazila o 2,45vteřiny. V dalších kategoriích se v nominace nejlépe dařila Prskavcovi mezi kajakáři, Rohanovi mezi kanoisty a Fišerové mezi kanoistkami.

 CP Troja 253

„Popravdě já tomu nemůžu uvěřit, je to neskutečný,“ hlásí šťastná olympionička. „Já bych teoreticky měla ještě jeden pokus na Evropě, ale hrozně jsem si to chtěla vyjet už teď a nemít z toho žádný́ stres. Jsem za to neskutečně ráda, že se mi to dneska povedlo a jela jsem takovouto jízdu... Je to super.“Kudějová si olympijské místo mohla vyjet už včera, ale jízda se jí tolik nevyvedla a musela dnes zmobilizovat všechny síly. „Byla jsem nervózní. Včera jsem měla docela smůlu, takže jsem z toho byla hodně smutná a celý večer byl těžký́. Nemohla jsem usnout a ráno jsem se vzbudila o hodinu a půl dřív, takže jsem byla hodně unavená,“ popisuje Kudějová, „ale slavit asi budu, když je to olympiáda,“ dodává.

Nominační boje vrcholily na 3. a 4. Český poháru Skupiny ČEZ 2020, které finančně podporuje hlavní město Praha a městská část Praha 7. Kajakářka Vojtová předváděla perfektní jízdy a bude i letos bojovat o světové a evropské medaile. „Díky tomu, že jsem si tu kvalifikaci pohlídala, věděla jsem, na co si dát ve finále pozor. Taky jsem věděla, že holky trošku kazí, na druhou stranu jet na jistotu se nikdy nedá. Poslala jsem to tam, dole mi trošku došlo, ale nevadí, zvládla jsem to a jsem tam,“ hodnotí Vojtová.

Duo českých kajakářek letos poprvé doplní mladá Antonie Galušková, která tak nahradí loňskou evropskou šampionku Amálii Hilgertovou. „Je to naprosto nepopsatelný pocit. Vůbec si to zatím neuvědomuju a vůbec nevím, jak se to stalo,“ popisuje Galušková a pokračuje: „Neřekla bych, že jsem trénovala míň, ale rozhodně jsem byla mentálně víc připravená, protože jsem měla vlastní cíle – odmaturovat a dostat se na vysokou školu, což se mi povedlo. Možná i díky tomu to dopadlo tak, jak to dopadlo.“

Mezi kajakáři dominoval Prskavec, v reprezentaci ho doplní Přindiš s Hradilkem

Tradičně napínavý boj byl mezi kajakáři. Prskavec si sice své místo v reprezentaci i na olympiádě zajistil už v sobotu (1. 8.), ale ani v nedělním závodě si vítězství nenechal vzít a ostatní porazil o 1,22 vteřiny. „Na závod jsem se dneska hrozně těšil, protože když člověk jede o olympiádu a má to pěkně rozjeté, tak si jízdy hlídá. Je to daleko nervóznější. Dneska jsem do toho šel s čistou hlavou a chtěl jsem si tu jízdu užít. To se mi podařilo a je z toho 4. vítězství, což je výborné,“ popisuje Prskavec. O tom, kdo Prskavce doplní, se rozhodovalo do poslední minuty. Reprezentační tým nakonec zůstává stejný jako v loňském roce – Prskavec, Hradilek, Přindiš. Největší vyzyvatel loňských reprezentantů Ondřej Tunka skončil v dnešních kvalifikacích na nepopulárním 11. místě a tím se vyřadil z dnešních soubojů o reprezentační trikot.

Fišerová celkově vítězí mezi kanoistkami, má velmi dobře nakročeno do Tokia

Velmi spokojená s výsledkem české nominace je určitě i kanoistka Tereza Fišerová, která dnes dojela druhá za Evou Říhovou, ale v nominačních závodech celkově zvítězila. „Pocity před startem byly takové, že se mi hrozně klepaly ruce a jsem ráda, že jsem ten tlak ustála. Po dojetí do cíle jsem vykřikla štěstím. Na olympiádu jsem myslela dost a o to víc si cením toho, že jsem to ustála,“ popisuje Fišerová, která má tak velmi dobře nakročeno i do Tokia.

Do reprezentačního týmu se po roční pauze vrací také juniorská šampionka Gabriela Satková. „Je to skvělý pocit, dostat se do seniorského týmu není nic jednoduchého. Takže já jsem nadšená, protože rok co rok se všechny zlepšujeme. Myslím, že nás to všechny posouvá dál a mám z toho hroznou radost,“ říká loňská juniorská mistryně světa, Evropy i republiky.

Duo kanoistek pak doplňuje teprve 17letá Tereza Kneblová. Ta ale dnešní výsledek nemohla ovlivnit, protože v kvalifikaci inkasovala 50vteřinovou penalizaci a musela čekat, jak se kanoistky poskládají ve finále. Favorizované Martině Satkové se ale finálová jízda vůbec nevyvedla a připravila se tak o možnost vybojovat si místo pro sebe.

Kanoisté se letos představí ve složení Rohan, Heger, Chaloupka

Mezi kanoisty největší boj sváděli Lukáš Rohan s Vojtěchem Hegerem, kteří mysleli nejen na místo v reprezentaci, ale další body do olympijské nominace. Rohan věděl, že aby zlepšil svůj výsledek z MS 2019, musí vyhrát, a to se mu povedlo.

„Nepochyboval jsem, že i přes ten nezdar na mistrovství světa v boji o Tokio jsem, ale chtěl jsem tady udělat ten podstatný krok. Jediné, co pomůže vyjet si olympiádu, je vyhrát nominaci a od začátku jsem za tím šel. I když jsem si věřil, tak jsem nečekal, že to nakonec dopadne takhle. Jsem za to strašně rád,“ popisuje celkový vítěz letošní nominace Rohan.

Svou reprezentační premiéru si vybojoval Václav Chaloupka, který si na tým myslel už v loňském roce. Tehdy mu nominační závody tolik nevyšly, stejně jako letošní 2 nominační závody ve Veltrusech. Do trojských bojů ale naskočil s čistou hlavou a 2 výbornými výsledky se může těšit na letošní domácí ME. „Byly to nervy,“ hlásí Chaloupka, „byl to strašně náročný víkend, nebo 2 víkendy, a jsem moc rád, že to mám za sebou. Dopadlo to fantasticky.“ Po chvíli ještě dodává: „Dneska budu určitě slavit a pak začnu sbírat síly na Evropu.“

Reprezentační tým vodních slalomářů se nyní začne připravovat na zářijové mistrovství Evropy, které se bude konat 18.–20. září u nás v Praze-Troji. Evropský šampionát bude také posledním závodem olympijské nominace. Právě tam se rozhodne o kanoistovi a kanoistce, kteří doplní kajakářskou dvojici Kudějovou s Prskavcem na olympiádě v Tokiu.

Odkazy: