vodácký areál Praha

Kajakář Jiří Prskavec je připraven, ovládl kvalifikaci MS!

Ve svých dvaceti letech dosáhl závodník USK Praha Jiří Prskavec veliké množství výborných výsledků. Dokázal vybojovat medaili z každé věkové kategorie, ve které nastoupil a vše podtrh ziskem stříbrné medaile na domácím Mistrovství světa v Pražské Troji v loňškém roce. Momentálně Jířa bojuje o další cenný kov do své sbírky a zatím se mu daří výborně. V dnešní kvalifikaci kajakářů nedal nikomu šanci a s přehledem zvítězil.

Kdy jsi začal se slalomem a kdo tě k němu přivedl? U vodního slalomu jsem se pohyboval od malička díky rodičům, takže vodní slalom pro mě byl jasná volba. Jako předžák jsem vyzkoušel i lyžování, ale vodní slalom vyhrál.

Co se ti na vodním slalomu nejvíc líbí? U vody je nejlepší parta lidí jak v ČR tak i ve světě. Jsme tam všichni rivalové na startu ale kamarádi na břehu. Jedna z nejkrásnějších věcí na našem sportu je, že nikdy není nic jasné a žádný průjezd není stejný. Voda se mění, tratě se mění každý kanál je jiný, takže je vždy třeba se učit něco nového.

Co děláš za školu a kde momentálně jsi. Vyhlídky? Jsem na gymplu a doufám, že v nejbližší době budu maturovat. Pak uvažuji asi o FTVS.

Jaká je tvoje nejoblíbenější tratě? Nejoblíbenější tratě jsou Troja, Charlote, Penrith, Veltrusy, Krakow, Lipťák, Čuňovo

Jaké jsou tvé nejlepší dosažené výsledky v kariéře? Mistr Evropy 2013, 2. místo MS 2013, 3. místo ME 2011, Mistr světa U23 2012, 2. místo MS U23 2013, Mistr Evropy juniorů 2010, Mistr Evropy 3x k1 muži 2013

Byl jsi spokojený se sezónou 2013, jaké byly tvé nejlepší výsledky? Asi nemohla dopadnout lépe. Získal jsem titul Mistra Evropy a byl jsem druhý na MS v Praze na domácí trati. Na MS do 23 let jsem dokázal vybojovat stříbro a společně s Vávrou a Vítkem jsme na ME dokázali vyhrát hlídku.

Jak jsi se připravoval na nadcházející sezónu? Letošní sezonu jsem odstartoval v Japonsku, kde jsem společně s Vávrou pomáhal trénovat Japonské naděje. Potom jsme v listopadu byli dva týdny ve Francii. V zimě jsme trénovali spíše na běžkách v posilovně nebo tělocvičně a potom jsem v půlce února odletěl do UAE. Na začátku března jsme se přesunuli do Austrálie kde zůstáváme až do MS U23.

Proběhly nějaké změny v přípravě? Myslím, že oproti předchozím rokům jsme dbali více na protahování a celkovou pružnost těla. Také jsme dokázali zkvalitnit tréninky a snažili jsme se dbát více na regeneraci.

Jaké jsou tvé hlavní cíle na sezónu 2014? Rád bych uspěl na MS nebo ME.

Co momentálně děláš, kde trénuješ a na co se připravuješ? Momentálně jsem v Austrálii, kde nám vrcholí příprava na MS do 23 let.

Jak se ti líbí zrekonstruovaná trojská dráha? Nikdy bych nevěřil, že se z té naší lehčí trati stane tak těžká dráha. Rozhodně se mi to líbí a zase je něco nového co se učit.

Co si myslíš o místech nominačních závodů (Troja, Trnávka)? Myslím, že nominační závody by asi měli být v Troji, Trnávku mám rád ale nezdá se mi jako správná volba pro nominační závody, protože tam není stálá možnost tréninku.

Jak vidíš situaci ve své kategorii pro letošní rok? Myslím, že skokan roku letos bude Ondra Cvikl. Zbytek uvidím až po prvních závodech.

10001025 714852998535684 1055158691 o

Držte všem našim závodníkům palce, aby přivezli co nejvíce medailí!