vodácký areál Praha

Martin Říha chce navázat na loňské úspěchy!

Stříbrný medailista z posledního světového šampionátu do 23 let v Liptovském Mikuláši Martin Říha si před nadcházející sezónou klade ty nejvyšší cíle. Rád by potvrdil svoji vysokou výkonnost ziskem medaile z blížícího se MS v Austrálii, a po návratu se hodlá poprat i o místo v seniorské reprezentaci. Kategorie C1 muži bude letos opravdu vyrovnaná, tak se můžeme těšit na skvělé sportovní zážitky. Martinovi držíme palce!!!

Kdy jsi začal se slalomem a kdo tě k němu přivedl? K vodnímu slalomu mě přivedl táta, když mi bylo asi 8 let. U vody jsem se motal už dřív až se mě jednou táta zeptal jestli to nechci zkusit. A já to zkusil....a bylo to. 

Co se ti na vodním slalomu nejvíc líbí? Mám rád variabilní věci a to vodní slalom rozhodně je. Každý závod je jiný, každý kanál je jiný to mám prostě rád. Dál je to pak přátelská atmosféra, která se ve sportu málokdy vidí.

Co děláš za školu a kde momentálně jsi. Vyhlídky? Momentálně studuji Fakultu tělesné výchovy a sportu University Karlovy. Studuji sportovní specializaci kanoistika u Milana Bílého, studium je fajn, ale mám obavy, které jsou spojeny s mou současnou absencí. Vyhlídky na studium jsou tímto trošku zkreslené ale myslím, že se to nějak vystříbří a slovy klasika “budu trenér“.

Jaká je tvoje nejoblíbenější trať/tratě? Těžko říct jestli mám nějakou nejoblíbenější trať, ale moc se mi líbí trať v Lipsku a v Liptovském Mikuláši. Z našich tratí je to pak jednoznačně Trnávka a Troja.

Jaké jsou tvé nejlepší dosažené výsledky v kariéře? Největší výsledkový boom přišel v loňské sezóně na MS do 23 let v Liptovském Mikuláši, kde jsem získal svou první individuální medaili a to stříbrnou. Jinak nutno konstatovat na nějaké super velké výsledky zatím čekám. V juniorských letech se mi totiž moc nevedlo.

Byl jsi spokojený se sezónou 2013, jaké byly tvé nejlepší výsledky? Loňská sezóna byla skvělá, řekl bych, že i dokonce průlomová. Podařilo se mi vyhrát nominační závod na Trnávce a tím do poslední chvíle bojovat o seniorské reprezentační družstvo. Hlavně mi pak vyšla reprezentace do 23let, když jsem získal stříbrnou medaili na MS v Liptovském Mikuláši. Samozřejmě, že byly i momenty, které by mohli být lepší, třeba pokažené Mistrovství Evropy do 23let, ale celkově hodnotím loňskou sezónu hodně vysoko

Jak jsi se připravoval na nadcházející sezónu? Tvrdě.Jako každý rok. Myslím, že jsme odvedli kus práce a teď je na nás abychom to ukázali v závodě. Natrénováno rozhodně je. Věřím, že přínosem bude i účast na MS v Sydney, které se jede trošku atypicky na konci dubna a tím bude méně času připravit se na nominační boje, ale říkám si, že to tak prostě je a musím se s tím poprat.

Proběhly nějaké změny v přípravě? Určitě proběhly. Myslím, že jsme začali trošku jinak posilovat a zdá se mi, že to byl rozhodně krok vřed. Pak se promíchalo složení naší tréninkové skupiny což si myslím, že taky prospělo. Jinak asi žádné zásadní změny neproběhly.

Jaké jsou tvé hlavní cíle na sezónu 2014? Tak cílů je víc než dost. Ten první se pokusím plnit hned v dubnu na Mistrovství světa do 23 let v Sydney. Chtěl bych bojovat o co nejcennější kovy, tím i navázat na loňské stříbro z Liptovského Mikuláše. Dál bych pak rád uspěl v nominace do seniorského týmu a celkově se chci poprat o co nejlepší výsledky, hlavně tedy na mezinárodní scéně. Ten hlavní cíl je ale se stále zlepšovat a být lepší a lepší pak všechno půjde snáze. A když se to nepovede tak se bohužel nadá nic dělat je to sport...

Co momentálně děláš, kde trénuješ a na co se připravuješ? Momentálně jsem v Sydney kde ladíme formu na nadcházející MS. Mistrovství světa je už opravdu za dveřmi, takže se snažím hlavně o to udržet si pohodu a maximální soustředění na každý trénink který tu máme. Myslím, že nálada v týmu je bojovná a že budu na 100% připraven poprat se o co nejlepší výsledek.

Jak se ti líbí zrekonstruovaná trojská dráha? No, musím říct, že ze začátku jsem z toho moc nadšený nebyl. Ale posledních pár tréninků před mým odletem už nebylo špatných. Je jasné, že jsou tendence to srovnávat se “starou“ slalomovou dráhou, ale ať už je ta nová lepší nebo horší je to každopádně změna a my všichni se s ní budeme muset popasovat.

Co si myslíš o místech nominačních závodů (Troja, Trnávka)? Obě tyto tratě mám rád a myslím si, že pro nominační závody jsou naprosto ideální. Trnávka je náš nejtěžší a zároveň nejhezčí kanál a proto si myslím, že by se tu nominace měli jezdit.  A co se Troje týká tak tam je to bez komentáře. Závod na domácí vodě je vždycky super.

Jak vidíš situaci ve své kategorii? Kategorie C1 je jak u nás v ČR tak ve světě nabitá a k prosazení je potřeba opravdu špičkových výkonů. Zároveň si ale moc cením přátelského přístupu mezi jednotlivými závodníky. Můžu říci, že většina mých soupeřů ať už v České republice nebo v zahraničí je i mými skvělými přáteli. Pro někoho to může být zvláštní ale jsme malý sport a přijde mi, že pro přehnanou rivalitu, která může hraničit až se záští tu opravdu není místo.

Je ještě něco co bys nám chtěl sdělit? Velice si vážím tohoto rozhovoru a myslím, že je to právě to co nám chybí. Jak už jsem zmiňoval jsme malý sport a musíme se snažit o naší propagaci kde jen to je možné.

 858624 10203374655838070 8849154320082698454 o

Zítra se podíváme na profil Jiřího Prskavce, naší největší naděje na zisk ceného kovu.