vodácký areál Praha

Mistryní Evropy je Kateřina Kudějová, stříbro bere Prigentová, bronz pro Hilgertovou

Dramatické finále předvedly v neděli odpoledne v pražské Troji kajakářky. Hned čtyři lodě měla v soutěži Česká republika a dvě z nich se dostaly na stupně vítězů, včetně toho nejvyššího. Mistryní Evropy se stala Kateřina Kudějová, stříbro bere Francouzka Camille Prigentová a bronz získala Amálie Hilgertová.

Finále skvěle rozjela Veronika Vojtová, která výborně zajela těžkou kombinaci branek 5 až 9, poté sice trochu zaváhala u branek 11 a 12, ale rozhodně si napravila chuť ze semifinále a nastavila výchozí čas 116.61 s. Doria Vilarrublová z Andorry si jízdu zkomplikovala na brance 17, za kterou vyfasovala padesátku. Nepříliš kontrolovaný pohyb v brankách předváděla i Nizozemka Teunissenová. Češku neohrozila ani Ukrajinka Usová, která trať v Praze velmi dobře zná. Zůstala však viset ve válci protivodné branky 23 a ztratila cenné vteřiny.

Corinna Kunhleová nešťastně šťouchla už na první brance, špatně najížděla těžkou kombinaci branek 5 a 6. I přes chyby jela rychle a ukazovala, že je silová závodnice. Na podiové umístění to však v cíli nestačilo.

Premiéru na velké akci v seniorské reprezentaci si odbyla domácí Antonie Galušková. Ta si naopak vedle v kombinaci branek 5 a 6 ostříleně. Na brance 18 však naskočila padesátka za nečistý průjezd, i tak dojela zbytek závodu naplno.  Hned po ní jela další Češka Amálie Hilgertová, na prvním mezičase vedla, ale hned poté u branek 10 a 11 trochu ztratila rychlost. Posléze si opět vypracovala náskok, následoval však šťouch na protivodné brance 20, přesto zajela v tu chvíli nejrychlejší čas 115.43 s. Před Češku se dostala Camille Prigentová z Francie, která se sice dotkla hned na první brance, ale úžasně zajela spodní část a měla jistotu medaile.

Slovinka Eva Terčeljová měla na začátku hodně rozlétanou loď, její rychlost ale byla obrovská a zvyšovala náskok s každými metry. Těsný souboj na dálku s Hilgertovou i díky dotyku na brance 20 však nezvládla a bylo jasné, že Hilgertová má jistou medaili. O jejím kovu mohla rozhodnout už jen Kateřina Kudějová, poslední závodnice na startu. Ta si mazácky počínala v každém nájezdu, kde chytala správnou vlnu a jela ideální trasu. Na prvním mezičase měla náskok přes 2,5 vteřiny, na druhém už skoro 4 vteřiny. Náskok a čistou jízdu si udržela až do konce a po zásluze se stala mistryní Evropy. Stříbro udržela Francouzka Camille Prigentová, bronzová je Amálie Hilgertová.

„Je to skvělé, už mám toho mistra světa a teď jsem přidala Evropu – samozřejmě bych byla vděčná za jakoukoliv medaili, ale že je to přímo mistr Evropy, to je úplně nejlepší. Myslela jsem, že je na bednách Verča i Amálka a doufala, že tam budeme všechny tři a jen se posuneme, ale i tak jsou dvě medaile skvělé. Říkala jsem i před tím, že trať byla těžká, ale přece jen jsme tu některé pasáže jeli, takže to nebylo zas až tak moc těžké. A ty přímo těžké – buď to vyšlo, nebo ne. Nakonec jsem neměla moc problémy, spíš v té jízdě před tím, kde jsem se trochu bála, ale teď jsem problémy neměla a doufám, že to ani nepřijde na hlídkách,“ řekla šampionka Kudějová.

„Jsem skutečně šťastná, protože jízda nezačala úplně ideálně. Ale podařilo se mi zůstat v klidu a soustředit se. Tento závod jsem brala spíš jako přípravu na nominaci, ale i přesto jsem chtěla předvést co nejlepší výkon. Vím, že tady můžu zapádlovat dobře, protože to tady miluju. Teď jsem dosáhla svůj cíl,“ byla šťastná Francouzka.