vodácký areál Praha

Myslel jsem, že už nic takové nezažiju, řekl na tiskové konferenci Vít Přindiš

Čtvrteční tiskové konference (17) před startem Mistrovsví Evropy ve vodním slalomu v Praze – Troji 2020 se v hotelu Jalta účastnila šestice českých reprezentantů včetně již potvrzených olympioniků do Tokia Jiřího Prskavce a Kateřiny Kudějové. V hotelu Jalta obeznámil s aktuálním stavem příprav a přihlášených i ředitel organizačního výboru Jiří Rohan, manažer ČSK Stanislav Ježek a předseda ČSK Jan Boháč.

 „Je těžká doba nejen pro společnost, ale i pro sport. Kanoistická sezóna byla letos velice atypická. My jsme měli jako svaz velmi málo možností prezentovat veřejnosti a médiím naši práci. Samozřejmě jsme nepolevili, připravovali jsme se na olympijské hry. Byla zrušena celá řada soutěží a odjede se jich zhruba desetina. I proto jsme velice rádi, že náš organizační tým v čele s Jiřím Rohanem dokázal a dotáhl to tak daleko, že se šampionát pojede,“ řekl předseda ČSK Jan Boháč.

Máme na startu 131 lodí z 19 zemí. Pro srovnání s rokem 2018, kdy se tu jelo mistrovství Evropy, tak startovalo 223 závodníků z 27 zemí. Řekl bych, že sice je to méně, ale v té dané situaci, kterou asi všichni chápeme, tak to považujeme za úspěch. Z velkých zemí zde chybí Německo, Slovensko a Velká Británie, a pak menší svazy,“ upřesnil Jiří Rohan, ředitel Organizačního výboru, který také poděkoval generálnímu partnerovi Skupině ČEZ a hlavnímu partnerovi UNIQA pojišťovna a také dalším partnerům šampionátu.

Upřesnil také hygienické opatření směrem k virové situaci. „Doprovodný program letos pochopitelně nebude. V rámci našich možností jsme se snažili udělat maximum. Na vstupu bude prostorová dezinfekce – prostorová dezinfekční brána a měření teploty termo-kamerou. Budou k dispozici roušky i dezinfekce, pro ty, kteří je nebudou mít. Příští rok bychom rádi uspořádali 11. – 13. června opět Světový pohár,“ dodal Jiří Rohan.

„Co se týče příprav a pořadatelství závodu, je to letos kvůli hygienickým opatřením opravdu extrémní,“ řekl manažer svazu ČSK Sekce divoké vody Stanislav Ježek. „Nevím, jestli kdy bude zapotřebí ještě tolik flexibility. Někteří závodníci nedorazí, ne že by se báli, ale ta logistika je tak složitá, že se jim to prostě nepodaří kvůli jednotlivým omezením.“Slalomáři se na vrchol sezóny na domácí trati velmi těší. „Jak sem začali najíždět závodníci ze zahraničí, je to hrozně příjemné. S některými jsme se skutečně dlouhou dobu neviděli. Není to jen už o tom tréninku s našim týmem, ale je tady mezinárodní zastoupení a je tady spousta kamarádů, kteří dojeli kvůli závodu. Je to tak trochu návrat k tomu normálu, moc si to užívám. Chtěl bych zakončit s dobrým výkonem. Cíl je finále, a když se mi povede dobrá jízda, budu odjíždět spokojený,“ řekl Jiří Prskavec.

Obhájce titulu z loňského roku Vít Přindiš zažil rok plný změn. „Nedokázal jsem si představit asi nic z toho, co letos bude. Na novou roli tatínka jsem se tak nějak dokázal připravit. Ale že tady budeme sedět na tiskovce k ME, tak to jsem opravdu nečekal. Myslel jsem, že ten zážitek z Troje 2018 bude jedním z vrcholů mé kariéry a nikdy nic takového znovu nezažiju,“ řekl Přindiš.

Kateřina Kudějová má olympijskou nominaci v kapse, ale na závody se velmi těší také. „I když přijede méně závodníků a ani ti fanoušci vlastně nebudou, tak věřím, že to tady bude skvělé a závody odjedeme tak, jak bychom měli,“ řekla Kudějová, která by se na olympiádě měla už prezentovat jako Kateřina Minařík Kudějová.

Lukáš Rohan: „Letošní příprava se plánovala dost těžko a hodně se to měnilo vzhledem k aktuální situace. Museli jsme si dát i nějakou pauzu, ale když se rozhodlo o ME doma, jsme za to rádi a snad se už konečně rozsekne i ta nominace. Je to už hodně dlouhý a trochu o nervy. Jinak s organizací se snažím v Troji trochu pomáhat, protože jsme tak vychovaní a cítil bych se i blbě, kdybych nepomáhal,“ řekl singlkanoista Lukáš Rohan.

Vavřinec Hradilek zvládá roli tatínka stále dobře a také si to užívají. „Ta koronakrize je dobrá na to, že máme na sebe čas. Je to krásné a myslím, že to hlavně Sára s Luckou ocení. Vesměs se všichni těší na ten jediný velký závod letos, a to stejné platí pro mě. Je to příjemný pocit, že se všichni opět vidíme po téměř roku. Osobně bych pak rád odjel i ty další Světové poháry, jestli to bude možné. Ohledně přípravy na další sezónu – asi po deseti letech nepojedu na jižní polokouli, takže se musí řešit nějaké alternativy,“ dodal bývalý olympionik.

Singlkanoistka Tereza Fišerová: „Také jsme hrozná ráda, že už po Evropě bychom měli vědět, kdo na tu olympiádu pojede a můžeme se na to pak na to soustředit. Organizační tým se nám snaží zajistit úplně všechno, abychom měli ty nejlepší podmínky.“