vodácký areál Praha

Rohan a Vojtová v reprezentaci. Český pohár v Praze – Troji v sobotu zamotal nominaci vodních slalomářů

Sobotní klání vodních slalomářů v rámci 3. Českého poháru Skupiny ČEZ (11. května 2019) zamotalo nominační žebříček. Na náročné trati Jiřího Pultery a Pavla Kubričana byla ale opět suverénní kajakářka Veronika Vojtová a singlkanoista Lukáš Rohan. O další místa v reprezentaci se bude bojovat ještě i v neděli.

vojtova veronika

V kategorii kajakářek je po sobotním klání vodních slalomářů rozhodnuto, že nás na mistrovství Evropy a světa bude letos reprezentovat Veronika Vojtová, která si připsala třetí vítězství ze třech závodů Českého poháru. Bývalá mistryně světa 2015 Kateřina Kudějová byla v Troji na druhém místě a o reprezentaci bude ještě muset zabojovat i v neděli.

„No paráda. Po Veltrusech jsem si říkala, že to snad musí být náhoda, ale asi je forma skutečně dobrá,“ těšila se Veronika Vojtová, která od podzimu trénuje právě s trenérem Pavlem Kubričanem. „Cítím se velmi dobře a jsem ráda, že to letos takto skvěle vyšlo. Vypadá to, že jsme zvolili dobrou přípravu. Když bude nějaká energie, tak bude zítra určitě oslava,“ dodala. 

Výbornou čistou jízdu v kvalifikaci i ve finále předvedl singlkanoista Lukáš Rohan, na kterého se nedotáhl ani hostující čerstvý mistr Slovenska a olympijský medailista Matej Beňuš na druhé pozici. Zabezpečil si tak místo v reprezentaci. Výhodnou pozici ztratil Vítězslav Gebas po 1. a 2. místě ve Veltrusech, když jsme ho dnes po chybě v kvalifikační jízdě ve finále neviděli. 
„Předvedl jsem dvě čisté jízdy, což u mě bývá problém, takže jsem za to hodně rád. Překvapilo mě, že ta první jízda byla hodně rychlá. Ve finále jsem už věděl, že mi stačí být do třetího místa. Věděl jsem, že když tady předvedu dobrou jízdu, na tomto kanálu v Troji mně skoro nikdo nemůže porazit. Jsem rád, že to vyšlo a zítra budu povzbuzovat svoje tréninkové kolegy,“ řekl Rohan, kterého aktuálně trénuje táta Jiří Rohan.

Horký adept na vítězství v nominaci kajakářů, Vít Přindiš, se do sobotního finále nakonec ani nepodíval. „Bohužel mi ve trojce vypadlo pádlo z ruky, když jsem s ním zavadil o branku a to mě skoro převrátilo. Dostal jsem se mimo dráhu a byl jsem dost těsně na čtyřce, a dostal bohužel pade. Jinak to byla zase dobrá jízda,“ popisoval Přindiš.vojtova veronikaFinálová jízda nevyšla bývalému mistrovi světa Ondřeji Tunkovi, kdy při bráně číslo 23 eskymoval. Olympionikovi Vavřincovi Hradilkovi dnes patřilo 5. místo. Naopak, jízda vyšla Ondřeji Cviklovi, který dokázal čistou a rychlou jízdu proměnit na vítězství v Troji. O nominaci se dnes ale třetím místem přihlásil mladý závodník Tomáš Zima, stříbrný z juniorského světového šampionátu 2017, který má zatím 21 bodů, o bod více než Přindiš. 

Mezi singlkanoistkami se definitivně rozhodne až v neděli, když Martina Satková (26 bodů) vede před Janou Matulkovou a dnešní vítězkou Kateřinou Havlíčkovou (obě 22 bodů).

Český pohár Skupiny ČEZ odstartoval ve Veltrusech 4. a 5. května a pokračuje 11. a 12. května v Praze – Troji. Soutěže začínají kvalifikacemi v dopoledních hodinách a vyvrcholí finálovými jízdami odpoledne. 

Informace k závodům, fotografie a výsledky budete moci sledovat na stránkách Českého svazu kanoistiky www.kanoe.cz a pro aktuální dění a informace sledujte Facebook Český vodní slalom a sjezd nebo instagram Czech Canoe. 
Fotogalerie: Martin Hladík https://www.zonerama.com/Kanoe/Album/5287243

Stav nominace: https://www.slalom-world.com/slalom-cesky-pohar/livenominace2019.php

Program neděle 12. 5. 2019:
Neděle:
9,45 start kvalifikace C1ž, C1m, K1ž, K1m, C2m a C2mix, interval 60s
13,30 start finále A C1ž, C1m, K1ž, K1m, C2m a C2mix, interval 90s
Po skončení finále A vyhlášení výsledků
15,15 start finále B C1ž, C1m, K1ž, K1m, C2m a C2mix, interval 50s