vodácký areál Praha

Mistryně světa Amálie Hilgertová!

Necelé dva týdny před startem mistrovství světa juniroů a reprezentantů do 23 let Vám přinášíme rozhovor s první medailovou nadějí oddílu USK Praha vodní slalom. Není to nikdo jiný než úřadující mistryně světa Amálie Hilgerovát, která se již několik týdnů připravuje v dějišti šampionátu v Austalském Penrithu. Amálie se po pod vedením trenéra Jiřího Prskavce dokázala v loňském roce vyšvihnout mezi světovou juniorskou elitu a všichni věříme v obhájení jejího mistrovského titulu. 

Kdy jsi začala se slalomem a kdo tě k němu přivedl? Se slalomem jsem začala v roce 2009 a přivedla mě k němu tak nějak celá moje rodina.

Co se ti na vodním slalomu nejvíc líbí? Líbí se mi, že je to vodní sport, je originální a nedělá ho moc lidí. Nejlepší ale je, že se na každém tréninku a závodě trať mění takže není nudný a pokaždé je to něco nového. A dalším plus pro vodní slalom je cestování.

Co děláš za školu a kde momentálně jsi? Jaké jsou tvé vyhlídky? Studuju na Mensa gymnáziu, je to osmileté gymnázium které se nachází v Praze v Řepích. Vyhlídky…no chci hlavně dělat věci co mě baví, určitě bych chtěla vystudovat vysokou školu a hodně cestovat, žádnou konkrétnější představu ale nemám.

Jaká je tvoje nejoblíbenější trať/tratě? Určitě Troja! Mezi další patří francouzské Pau a taky olympijská slalomová trať v Penrithu v Austrálii kde se letos jede MS juniorů a U23. Na závody mi nejvíc vyhovuje asi Trnávka.

Jaké jsou tvé nejlepší dosažené výsledky v kariéře? Rozhodně dvě 1. místa na juniorském MS v Liptovském Mikuláši. 

Byla jsi spokojená se sezónou 2013, jaké byly tvé nejlepší výsledky? Tahle sezóna pro mě nemohla dopadnout ani lépe, takže jsem naprosto spokojená. Nejlepší jsou dvě první místa na MS v Liptovském Mikuláši a 3.místo v závodě hlídek na ME ve Francii.

Jak jsi se připravovala na nadcházející sezónu? Na podzim jsme vyrazili na dvě soustředění, jedno na Slovensku a druhé ve Francii. V zimě jsme trénovali v Praze, když to šlo tak na vodě a taky jsme měli pár soustředění na běžkách. Ke konci března jsem odletěla na týden do Al Ainu a poté hned do Austrálie kde budeme až do MS které se uskuteční 22.-27.4.

Proběhly nějaké změny v přípravě? Oproti loňskému roku je rozdíl že jsme prodloužili soustředění v teple na 2 měsíce, letos je to Al Ain a Austrálie.

Jaké jsou tvé hlavní cíle na sezónu 2014? Vzhledem k tomu že jsem si vloni nastavila laťku hodně vysoko, tak rozhodně chci přivézt medaili z MS v Austrálii a z ME v Makedonii. Taky se budu snažit pravidelně vyjíždět finále A v ČP.

Co momentálně děláš, kde trénuješ a na co se připravuješ? Právě teď jsme na soustředění v Austrálii kde se připravujeme na MS.

Jak se ti líbí zrekonstruovaná trojská dráha? Neměla jsem zatím možnost otestovat finální verzi ale ta poslední byla docela dobrá.

Co si myslíš o místech nominačních závodů (Troja, Trnávka)? Nemohli být ani lepší, Troja je moje domácí trať a Trnávka zase moje oblíbená závodní trať, takže za mě rozhodně jenom pozitivní hodnocení.

Jak vidíš situaci ve své kategorii? Myslím že kategorie K1 ženy je na tom letos u nás docela dobře, snad to dokážeme při závodech hlídek na MS a ME. Vysokou úroveň mají v zahraničí rozhodně Němky, Francouzky, Španělky a Australanky.

Chceš se snámi podělit ještě o další zážitky? Chtěla bych napsat že MS v Troji byl zatím asi ten nejkrásnější slalomový závod  který sem zažila a jsem ráda, že se něco takového povedlo zrovna u nás v Česku.

Příště se těště na rohovor s reprezentantem do 23 let Ondrou Cviklem, naší velikou nadějí na zisk medaile v kategorii K1 muži.